Marknadssyn: Tillväxten breddas (2024)

Det positiva sentimentet höll i sig under juni månad, där den fortsatta börsuppgången i USA framförallt handlade om techsektorn. De bäst presterande sektorerna är samtidigt de sektorer som sett de största resultatförbättringarna under året. Vi ser fortsatt att mycket pekar i rätt riktning och framöver förväntas både ekonomisk tillväxt som vinsttillväxt bli mer jämnt fördelad över såväl regioner som sektorer. Utvecklingen har varit positiv och trots att det fortfarande finns risker tror vi samtidigt att det finns ytterligare uppsida och behåller vår rekommendation att ligga överviktad aktier.

Den positiva utvecklingen håller i sig

Den positiva trenden för globala aktier håller i sig, men efter ytterligare uppgångar ser sentimentet återigen lätt ansträngt ut. De underliggande förutsättningarna har fortsatt att utvecklas i en positiv riktning men under juni månad var det framförallt techbolagen som lyfte de amerikanska börserna. De bäst presterande sektorerna är samtidigt de sektorer som sett de största resultatförbättringarna under året, så uppgången är inte omotiverad. Även med hänsyn taget till AI och techbolagens framfart har den bredare marknaden sett uppgångar som ligger i linje med vad man kan förvänta sig under ett genomsnittligt år.

De goda tillväxtutsikterna ser också ut att hålla i sig, och framöver sannolikt med stöd från de tillverkande bolagen. Tidigare har svag efterfrågan i kombination med höga lager påverkat utvecklingen i en negativ riktning men efter en tids svaghet verkar sektorn komma till liv igen. För de tjänsteproducerande företagen har aktiviteten varit kontinuerligt hög och den trenden ser inte ut att ge vika i närtid.

Gradvis sänkta styrräntor

I takt med att inflationen närmar sig inflationsmålet kommer styrräntorna successivt att sänkas. Vissa centralbanker har redan agerat, till exempel i Europa, Kanada och här hemma i Sverige. Det råder dock fortsatt osäkerhet kring hur snabbt inflationen kommer falla tillbaka, inte minst med fokus på tjänstesektorn där inflationen är fortsatt hög. Detta innebär att förändringen mot en mindre stram penningpolitik sannolikt kommer ske gradvis. Allt givetvis under förutsättning att inkommande data försätter utvecklas i en positiv riktning.

Att centralbankerna väljer att anpassa penningpolitiken efter inkommande data innebär att prissättningen av statsobligationer sker utifrån de ekonomiska utsikterna och eventuella förändringar i konjunkturen. Räntedelen av en portfölj erbjuder återigen portföljdiversifiering och kommer sannolikt också bidra till en mer stabil avkastning under kommande år, inte minst jämfört med hur det såg ut under 2022 och 2023.

Förbättrade vinstutsikter

I takt med att tillväxtutsikterna breddas över fler regioner och sektorer kommer även vinsttillväxten att påverkas. Förra året och jämfört med 2022 såg hälften av aktiesektorerna stigande vinster. I år är det endast en sektor som inte fått se vinsttillväxt. Det ligger i sin tur i linje med faktumet att det bara vara USA och Japan som noterade positiv tillväxt under föregående år. Under 2024 förväntas de flesta regioner få se positiv tillväxt.

Efter perioder med svag tillväxt är det inte ovanligt att det följer en tid där såväl ekonomisk tillväxt som vinsttillväxt överraskar positivt. Under föregående år var vinsttillväxten på global basis i princip noll men i år förväntas den studsa tillbaka och bli dryga 10 procent. Detta kan jämföras med ett genomsnittligt år då den brukar landa någonstans kring 6-7 procent. Vi tycker estimaten ser rimliga ut givet den nuvarande medvinden, och de risker som ekonomin möter ser ut att vara väl balanserade.

Aktiemarknaden fortsatt attraktiv

Värderingen av globala aktier ligger något över det historiska snittet, men detta beror främst på den högre värderingen av amerikanska techbolag. Den höga värderingen i USA går dock att försvara med en högre lönsamhet och med en förväntat högre tillväxt. Tidigare har även sänkta skatter varit en bidragande faktor. Så länge de positiva utsikterna håller i sig tycker vi fortsatt att förutsättningarna för aktier relativt obligationer ser bra ut och behåller vår rekommenderade övervikt. Detta trots att obligationsräntorna är högre än på mycket länge. Kompensationen man får när man tar på sig aktierisk i Europa ligger över det historiska snittet. Den förhöjda värderingen globalt indikerar samtidigt att mycket av det positiva nu också kan förväntas vara inprisat i marknaden.

Ansträngt sentiment

Efter korrigeringen i april har sentimentet återvänt till vad som får anses vara ansträngda nivåer, detta samtidigt som allokeringen till aktiemarknaden ökat ytterligare. Det finns numera få pessimister och istället en utbredd optimism, och det har lyft marknaden allt högre. Att de allra flesta ser ljust på framtiden är givetvis positivt, men det ansträngda sentimentet och den aggressiva positioneringen utgör samtidigt en risk i händelse av att nyhetsflödet plötsligt skulle överraska negativt. Kortsiktigt ser den amerikanska aktiemarknaden tämligen överköpt ut och man bör därför inte bli överraskad om det kommer ytterligare en period med lite vinsthemtagning. I en marknad präglad av positiv fundamenta och stigande trend brukar dock sådana vinsthemtagningsperioder bli tämligen kortvariga.

Marknadssyn: Tillväxten breddas (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6042

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.